Een advocaat kan met tal van zaken helpen bij een scheiding. Toch hoort u ook vaak dat een advocaat helemaal niet nodig is bij een scheiding en enkel voor extra kosten zorgt. Wat is het nu precies?

De voordelen van een advocaat

Een advocaat kan op een objectieve manier naar de situatie bekijken. Waar u in een scheiding zelf vaak zeer subjectief naar de situatie kijkt en de ander bijvoorbeeld helemaal niets meer gunt, zal een advocaat nuchter en realistisch naar de situatie kunnen kijken. Op deze manier krijgt u een veel betrouwbaarder beeld van de situatie dan u zelf zou kunnen hebben. Dit is van belang om te voorkomen dat u achteraf spijt krijgt van bepaalde uitspraken of acties en met de gebakken peren zit.

Daarnaast kan een advocaat veel beter uw persoonlijke belangen behartigen. U weet zelf over het algemeen precies wat u wilt maar een advocaat weet wat realistisch is en – vooral –  wat niet.

Eén of twee advocaten?

Soms hoort u dat scheidende koppels twee advocaten inschakelen, maar is dat wel nodig? Het kan nodig zijn als een scheiding is uitgemond in of dreigt uit te monden in een zogenaamde vechtscheiding; een scheiding met eigenlijk alleen nog maar ruzie en onenigheid. Om dit te voorkomen kunnen beide partners een advocaat inschakelen die dan voor de desbetreffende partner de onderhandelingen voert en belangen behartigt. Op die manier voorkomt u dat de relatie nog verder kapot gaat dan nodig is en de eventuele kinderen hier de dupe van worden omdat ze moeten gaan kiezen tussen de kant van papa en de kant van mama.